Hoppa till sidans innehåll

Viktig information om bakning och matlagning

30 JAN 2021 02:03
För dig som vill baka eller laga mat till Avesta Ridklubb.
  • Uppdaterad: 30 JAN 2021 02:03

Här nedan kommer även information om hur man kyler ner mat som ska värmas upp igen. Till exempel till dagens lunch på tävlingar eller andra aktiviteter. Denna information kommer även finnas i cafeterian.

Etiketter ska finnas på allt som ska säljas i cafeterian
Det är jätteviktig att vi märker upp allting vi tillagar eller bakar till cafeterian, detta pga att man ska veta vad maten eller det bakade innehåller. Vi ska snabbt kunna ta reda på om det är någon ingrediens som kan orsaka allergiska reaktioner, t.ex gluten eller laktos.
Etiketter finns att skriva ut längre ned här i dokumentet

Temperaturkontroll nedkylning

Anvisningar: Kärntemperatur mäts i värmebehandlade rätter som kyls ner för att serveras vid ett senare tillfälle. Temperaturen mäts då tillagningen avslutas och senast fyra timmar därefter – inom fyra timmar ska kärntemperaturen understiga +8°C. Mätning bör ske varje gång nedkylning förekommer. Mätningen dokumenteras minst två gånger per vecka.

Om mat som värms upp under tillagningen inte serveras omedelbart efter tillagningen eller förvaras varm, måste den kylas omedelbart efter tillagningen.

Kylning måste ske på ett sådant sätt att maten kyls till +6 °C eller mindre på högst fyra timmar. Snabbare kylning garanterar bättre kvalitet, säkerhet och hållbarhet. Om kylningen sker för långsamt och för varmt, kan sporformerna av bakterier som finns kvar i maten under uppvärmningen ändras till en tillväxtform, vilket förorenar maten.

Temperaturkontroll återuppvärmning

Anvisning: Kärntemperaturen mäts i värmebehandlade rätter som nedkylts efter tillagning och som återuppvärms i samband med servering. Kärntemperaturen ska överstiga + 72°C.



Temperaturkontroll varmhållning

Kärntemperaturen mäts i serveringsfärdiga rätter som varmhålls. Temperaturen får ej understiga +60 °C.

Informationen och etiketter förutskrift

Skribent: Moa Hedström Waldén
Epost: Adressen Gömd

Dalarnas Ridsportsförbund

 


Tack för ert stöd

Agria djurförsäkring

Dalarnas försäkringsbolag

Södra Dalarnas Sparbank

Bomanskök

 

Postadress:
Avesta RK - Ridsport
Avesta Ridklubb, Box 191
77424 Avesta

Besöksadress:
Lerbäcksvägen 60
77551 Krylbo

Kontakt:
Tel: 0709543060
E-post: This is a mailto link